Čebelicam Čebelji pridelki
Čebelarjevi izdelki
Čebelarjevi napotki
B & B
Nekaj o nas
Kje nas najdete
Kontaki
Trenutna ponudba
Čebelarjenje
Čebelja družina
Skrb za družino
Darovi družine
Povezave
ČZS
Vreme

Propolis ...


Propolis ali zadelavino sestavljajo smolnate substance, ki jih čebele nabirajo predvsem ob toplih dnevih na popkih, vejah, listih dreves kot je bukev, breza, jelša itd. Nabranemu propolisu dodajo čebele še poleg voska tudi druge snovi, ter s to mešanico prevlečejo notranjost panja in z njim skušajo zapreti vse špranje. Umetno nastavljene špranje so tako edini vir propolisa, saj drugi način pridobivanja kvalitetnega propolisa ni mogoč.

Sestava propolisa je izjemno pestra, saj vsebuje preko 200 različnih substanc, zlasti pa rastlinske smole, vosek, cvetni prah, eterična olja, maščobne kisline, flavonoide, alkohole ter sledi mineralov in vitaminov. Lastnosti propolisa so odvisne predvsem od rastlin, na katerih ga čebele nabirajo.

Delovanje propolisa je bakteriostatično, baktericidno, protivirusno, fungicidno, protitoksično in biostimulativno in je zato kot izjemno dobro domače zdravilo. Dobro se je o uporabi posvetovati z zdravnikom.

Tinktura propolisa ali propolisove kapljice se naredi iz kristaliziranega propolisa, ki ga raztopimo v medicinskem alkoholu ali v medenem žganju, kar še poveča aromatični učinek.