Čebelicam Čebelji pridelki
Čebelarjevi izdelki
Čebelarjevi napotki
B & B
Nekaj o nas
Kje nas najdete
Kontaki
Trenutna ponudba
Čebelarjenje
Čebelja družina
Skrb za družino
Darovi družine
Povezave
ČZS
Vreme

Darovi družine ...


Darovi so razkošni. Največji dar je prav gotovo vesel in intenziven let čebel, ki izletavajo iz panja in hitijo v naravo po za njih potrebno hrano. Ta je kar raznolika po vrsti, še bolj pa po sestavi. Čebelarju zaigra srce, ko vidi prileteti domov njegovo prijateljico s polnimi tačkami rumenega peloda, saj ve da bo mladina v panju sita. Pogled v notranjost panja čebelarju razkrije živalnost družine in skrivnosti organizacije čebeljega življenja. Nikoli se ne naveliča opazovati teh pridnih bitij, ki neumorno delajo za obstoj svojega rodu.

Seveda so pri vzdrževanju čebelje družine tudi veliki stroški. Ob primerni skrbi čebelarja za čebele in seveda potrebni naklonjenosti narave, pa ta problem pomagajo reševati tudi čebele same. Ko najprej poskrbijo za zadostno količino hrane zase (medu porabi družina letno okoli 70 kg), ostanek darujejo čebelarju. Ta si lahko odnese domov različne vrste medu, cvetnega prahu, propolisa itd.


Med je najkvalitetnejši, če se ga iztoči iz deviškega satja. Seveda mora biti med najprej zrel, kar najlažje zagotovimo tako, da ga stočimo šele iz pokritega satja. V ta namen uporabimo najprej vilice, s katerim postrgamo voščene vrhove celic, da lahko med izteče...

medeni sat
točilo Tako pripravljeno satje vložimo v točilo, ki mora biti iz nerjavečega jekla, kot to zahteva standard o prehrambenih izdelkih. V točilo damo določeno število polnih satov odvisno od velikosti točila. Točilo zavrtimo, centrifugalna sila pa nam pomaga iztočiti med iz satja. Med steče po steni točila na dno, od koder ga stočimo v primerno posodo za shranjevanje, ki mora biti prav tako iz nerjavečega jekla z možnostjo hermetičnega zapiranja. Med pretakanjem v posodo za shranjevanje med še precedimo, da izločimo voščene koščke. Sortiran med skladiščimo v temnejših prostorih s konstantno temperaturo, da se mu ohranja struktura dokler ga ne stočimo v prodajno embalažo.

Tudi cvetni prah je dar naših ljubljenk. Ker ga v panj prinašajo na tačkah v obliki zrnc, jim pred vhod nastavimo posebne 'smukalnike', na katerih se jim zrnca cvetnega prahu osmukajo s tačk in padejo v spodnjo posodo.

Tak cvetni prah vsebuje precej vlage, zato ni primeren za skladiščenje. Potrebno ga je osušiti in šele nato zmrzniti, da ohrane ostale sestavine. Cvetni prah nato nekaj porabimo za pripravo čebelje hrane, kadar jim ta primankjuje, višek pa ponudimo strankam v obliki zrnc ali mešanic.

smukalnik za cvetni prah